Start spreadin’ the news, I’m leavin’ today, I want to be a part of it, New York, New York.

Zondagmorgen bijna 10.00 uur, De weersomstandigheden zijn uitstekend. 53.000 lopers staan klaar onderaan de Verrazano Bridge op Staten Island om weggeschoten te worden. Voor het kanon zich laat horen klinkt eerst het Amerikaanse Volkslied. Adrenaline spuit bijkans uit de oren, kippenvel zo heftig dat het bijkans de huid los rukt, voorgenomen P max. is al lang overschreden. De Argentijnse dame naast mij laat spontaan haar tranen de vrije loop.

Dan klinkt het New York, New York van Frank Sinatra. 42.195 meter wachten, over de bruggen, door de 5 wijken met heel veel zeer enthousiaste toeschouwers.

Met een koude start gaat het de eerste mijl 60 meter omhoog, helikopters cirkelen rond, op het water de blusboten van de brandweer, vervolgens afdalen om zo Brooklyn binnen te lopen. Nu het ritme en de ontspanning zien te vinden en even alert zijn om niet uit de schoenen gelopen te worden en bovenal niet verstrikt te raken in de overtollige kleding, waar diverse lopers zich nog van aan het ontdoen zijn, om zo niet met een flikflak in een andere sportdiscipline te belanden. Brooklyn met zijn vele bekende inwoners, vandaag zijn de lopers de helden. Het publiek is massaal aanwezig, rijen dik, een bijna hysterisch oorverdovend kakofonie aan toejuichingen. Tientallen muziekbandjes die zich laten horen.
Alleen op de bruggen en het gedeelte door de Joodse wijk is geen publiek. De gewenste ontspanning blijft weg, de gedachten en de wens van de vorm zijn enigszins wat overschat. Na 25 kilometer is Manhattan bereikt. Drie kilometer verder staat Myriam, even een knuffel en weer verder. De nog lange kilometers aan vals plat, de brug naar de vijfde wijk The Bronx beginnen redelijk lastig te worden. Vier kilometer voor de finish slingert het parcours het Central Park in, hier nog wat klimmetjes overwinnen alvorens te kunnen finishen. Het is geen walk in the park geworden maar het was wel enorm genieten van deze indrukwekkende Marathon.

Martin van Steenis

[red: 183e van de 3973 atleten in de categorie M50-54. De tijd van 2013 aldaar werd verbeterd met 13min naar 3.16.41.]